STATISTIKASTRUKTURA

O NAMA

Čovik, ruki, delo. Slogan koji se uz GP Krk vezuje od 2016. godine, kada se obilježavalo 60 ljeta od osnutka danas jedne od najznačajnijih hrvatskih građevinskih tvrtki, na najbolji način opisuje životni put graditelja s Krka. Upravo je potreba za građevinskim delom animirala čovika i zamolila ga za – ruki. Današnji je GP Krk osnovan 1956. godine kao mala, ali vrlo okretna zanatska tvrtka iz koje je, zahvaljujući velikoj odgovornosti, pa i skromnosti, nakon šest desetljeća razvoja stvorena građevinska tvrtka koja je svim svojim kompetencijama spremna preuzeti i najodgovornije graditeljske poslove.


Vratimo li se preciznim činjenicama, 24. ožujka 1956. godine famoznim temeljnim rješenjem broj 2241/56 osnovano je Zanatsko poduzeće Progres, preteča jedne od danas najvećih graditeljskih tvrtki u Hrvatskoj – GP-a Krk. Progres je ujedno prvi oblik organiziranoga graditeljstva na otoku Krku, onaj nukleus koji je sačuvao tradicionalno graditeljsko umijeće Krčana. Zbog potrebe za izgradnjom komunalne infrastrukture, 1963. se godine osniva Uprava za putove i luke. Na samo Silvestrovo, 31. prosinca 1979. godine tvrtke Progres i Putovi i luke udružuju se u Građevinsku radnu organizaciju Krk s dvjema granama – visokogradnjom i niskogradnjom. Godine 1980. dolazi do ključnog momenta: formira se GRO Krk s dva OOUR-a koji zadržavaju svoje temeljne djelatnosti, da bi 5. svibnja 1993. godine, nakon provedene privatizacije, GRO Krk postao dioničko društvo s 223 dioničara, redom zaposlenika tvrtke.

I dok je u velikom broju slučajeva privatizacija za mnoge tvrtke značila propast, u slučaju GP-a Krk značila je rast u svakom smislu: materijalnom, tehničkom i, dakako, ljudskom. Kad se već nalazimo u ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća, istaknimo k tomu i poznatu činjenicu: rat. Agresija na Hrvatsku imala je, nažalost, za posljedicu slom gospodarstva što se posebno pogubno odrazilo na graditeljski sektor. Istina, zbog kriznih osamdesetih godina, pada građevinskih aktivnosti, velika građevinska poduzeća iz Rijeke jednostavno ne mogu opstati te se gase stečajevima. Baš kao što je bila potreba pedesetih godina na Krku, potreba za barem elementarnijim građevinskim aktivnostima očituje se i početkom devedesetih u Rijeci. Simbolički rečeno, godine su to u kojima GP Krk »prelazi most«, dolazi na kopno i – kreće u ekspanziju.

Razvoj GP-a Krka temelji se na velikoj disperziji poslova najprije u Rijeci, potom unutar Primorsko-goranske županije, da bi vrlo brzo postao najpropulzivnijom građevinskom tvrtkom i u susjednim županijama – Istarskoj i Ličko-senjskoj.

Širi se i jača i materijalno-tehnološka podloga koja također daje snažne razvojne impulse. Građevinarstvo i proizvodnja Krk, GP KRK, 2001. i 2002. godine preuzimanjem manjih tvrtki i njezinih radnika osniva tvrtku GP Rijeka sa sjedištem u Rijeci što je sasvim sigurno najvažnija poluga kojom se u aktualnom desetljeću, u razdoblju između proslave 55. i aktualnog 60. rođendana, nevjerojatno ubrzalo sve segmente rada te omogućilo, nakon »prelaska mosta« i prelazak – državne granice te osnivanje podružnica za gradnju u Sloveniji.

Gotovo da nema nove ili rekonstruirane ceste u krugu od stotinjak kilometara oko Rijeke koja nije djelo graditelja GP Krka. Tu su i nebrojeni kilometri vodovoda, kanalizacija, plinovoda, pročistači i pumpne stanice, luke i pristaništa. Osvrnemo li se na visokogradnju, bez pretjerivanja možemo ustvrditi kako su krčki graditelji ostavili neizbrisiv trag u novijoj povijesti Rijeke i šire regije. Nabrojimo samo neke: Aula pape Ivana Pavla Drugog na Trsatu, Islamski centar, proizvodni pogon Jadran galenski laboratorij, Centar i sportska dvorana Zamet, bazenski kompleks Kantrida, nogometni kamp i stadion HNK Rijeka Rujevica, Most hrvatskih branitelja, Astronomski centar, Dječji vrtić i jaslice Katarina Frankopan na Krku, Osnovna škola FKF sa sportskom dvoranom u Krku, Centralno gradsko groblje Drenova... Lijepo je i nadasve ugodno listati prošlost jer su to godine u kojima se prati isključivo uspjeh. No, kad se dosegnu određene visine, nemali uspjesi, nema se pravo na – zastoj. Može se i mora samo naprijed. Na sve hrvatske adrese, na sve one prostore Europe gdje se traži iskustvo, kompetentna radna snaga i suverena mehanizacija. GP Krk – čovik, ruki, delo. Jučer i danas te upravo zbog toga bez straha za – sutra.

NAGRADE


KOLOS
Nagrada za poseban doprinos razvoju struke, poticanju investicija te poticanju i unaprjeđenju graditeljske djelatnosti 2012. godine.

2 ZLATNE KUNE
Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore za najuspješnije trgovačko društvo u županiji u 1994. i 2000. godini.

NAGRAĐENI IZGRAĐENI OBJEKTI
Sudjelovanje u izgradnji Mosta branitelja u Rijeci 2001., glavnog spomenika braniteljima Domovinskog rata. Projekt arhitektonskog biroa 3LHD dobio je uglednu nagradu AR + D, najvažniju svjetsku nagradu za arhitekte mlađe od 45 godina.
Most branitelja uvršten je u Phaidonov atlas 1000 najznačajnijih građevina suvremene svjetske arhitekture.

Godišnja nagrada Udruženja arhitekata Hrvatske VIKTOR KOVAČIĆ za 2001. godinu.

Centar Zamet dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je i godišnja nagrada BERNARDO BERNARDI, nagrada najpoznatijega svjetskoga arhitektonskog portala ArchDaily, Building of the Year 2009, nagrada Vladimir Nazor za 2009. godinu.
Godišnja nagrada VIKTOR KOVAČIĆ za 2008. godinu – Aula pape Ivana Pavla Drugog na Trsatu, (Randić-Turato).
Godišnja nagrada VIKTOR KOVAČIĆ za 2009. godinu – Dječji vrtić Katarina Frankopan u Krku, (Randić-Turato).
Godišnja nagrada VIKTOR KOVAČIĆ za 2013. godinu – Sportska dvorana Krk, (Turato).
Godišnja nagrada BERNARDO BERNARDI za 2014. godinu – Principij, Rijeka (Nenad Fabijanić).